11. oktober 2018
Den 29. september blev der for første gang afholdt Mjødens Dag. Både mjødbryggere og besøgende tog godt imod initiativet.
7 mjødbryggerier og næsten 200 gæster var med, da der blev holdt Mjødens Dag. Indtil i 1770 havde man i de nordiske lande en tradition, hvor der skulle skåles i mjød, når der var høstfest og man fejrede Mikkelsdag 29. september. Derfor blev dette datoen, hvor der skulle holdes Mjødens Dag, hvilket foregik på bryggeriet Snorremark i Tågerup ved Roskilde, samt på skolen beliggende nabo til bryggeriet.
De deltagende mjødbryggerier, som havde opstillet flotte boder, kunne byde de besøgende gæster på 40 forskellige smagsprøver af mjød. Selvfølgelig blev der også plads til andet end mjødboder. Ostehandleren Caseus og eleverne på skolen solgte mad til arrangementet, og Gammel Roskilde Amts Biavlerforening stillede med en bod hvor de fortalte om honningens og biavlens spændende verden.
Ved arrangementet kunne man også overvære små foredrag om biavl, mjødens verden, og selvfølgelig kunne man komme på rundtur i Snoremarks Bryggeri.
Både de professionelle mjødbryggere, og mjødbryggere, der eksperimenterer med den ædle bryggekunst i deres fritid kunne tilmelde mjød til bedømmelse. Dommerpanelet, som skulle smage sig igennem de i alt 26 indleverede mjød, bestod af: Torben Toldam-Andersen, Lektor ved Københavns Universitet, Flemming Vejsnæs, konsulent Danmarks Biavlerforening og Bo Brebøl, formand for Danmarks Biavlerforenings Markedsføringsudvalg.
Bedømmelsen skete ud fra samme kriterier og pointskala, som anvendes i foreningen Dansk Vin. Det vil sige, at poinskalaen gik op til 20, og der i bedømmelsen blev fokuseret på udseende (Klarhed, glans, dybde), næse (duft, kvalitet, intensitet, karakteristika og sundhed) og smag (balance, struktur, kompleksitet, frugt/aroma og finish). I alt blev der uddelt 12 diplomer til de deltagende mjødbryggere:
Følgende fik bronze:
Følgende fik sølv:
Følgende fik guld:
Du kan læse mere om Mjødens Dag i Tidsskrift for Biavl oktober 2018.
God gang i smagsprøverne.
Syv bryggerier bød på i alt 40 varianter.
Der var også plads til hygge ved Mjødens Dag.
Koncentrerede dommere i gang med smagning.
Honning og bier havde en naturlig plads
ved Mjødens Dag.
Skrevet af: Rune Havgaard Sørensen