Pressemeddelelse: Oplev bierne danse rumba

Netop nu har du mulighed for at få et enestående indblik i en af naturens delikate indretninger, nemlig biernes og blomsternes – og som en biting kan du høste din egen honning. Det sker når Danmarks Biavlerforenings lokalforeninger landet over afholder begynderkurser i biavl.

Har du nogensinde tænkt over, hvordan et samfund med 50.000 bier kan arbejde sammen for et fælles bedste og hvordan de indbyrdes kan kommunikere med hinanden? Dette og mange andre spørgsmål om bier og biavl kan du få svar på, når biavlerforeningerne landet over slår dørene op for årets begynderkurser i biavl.

»Det er en helt særlig oplevelse at passe en bifamilie og følge dens liv og færden i løbet af året. Man bliver opmærksom på naturen på en helt anden måde, og det er der flere og flere, som har fået øjnene op for. Det er ikke så svært at lære at holde bier, men til gengæld kræver det, at du lærer det – og det er begynderkurserne garanter for,« siger Arne T. Henriksen, formand for Danmarks Biavlerforening.

 

Bliv opmærksom på naturen

Kurserne indledes med teoriaftner, hvor kursisterne bl.a. lærer om biernes samfund, det nødvendige materiel til biavlen og om honningbehandling. På kurset får kursisterne indgående viden om biernes liv og om deres betydning for bestøvningen af markernes, havernes og naturens blomstrende planter.

Når foråret har fået fat, er det tid til at kursisterne rykker ud i skolebigården, som er det sted, hvor foreningen har opstillet nogle bistader. Her vil kursisterne hen over sommeren lære at passe en bifamilie i praksis. Efter endt kursus er kursisterne klar til at anskaffe sig deres egen bifamilie.

»Som biavler bliver man mere opmærksom på naturen i lokalområdet. For eksempel lægger man i langt højere grad mærke til, hvilke planter der gror i nærheden af bistadet. Når du ser bierne vende hjem med pollen, bliver man jo nysgerrig efter at finde ud af, hvilke blomster bien har besøgt og bestøvet. Kommer du først i gang med biavl vil du hurtigt finde ud af, at bierne er en uudtømmelig kilde til forundring,« siger Arne T. Henriksen.

For at svare på spørgsmålet om biernes kommunikation, så er det korte svar, at det gør de blandt andet ved at danse for hinanden. Når bierne danser ”rumba”, gør de det for at fortælle andre bier om, hvor langt og i hvilken retning de skal flyve for at finde blomster, som de kan bestøve.

www.blivbiavler.dk kan du se en oversigt over begynderkurser i biavl.

 

Udsendt 13. februar 2020

 

 


< TILBAGE