18. november 2024
Der er stor bekymring for at en væsentlig del af den honning, der importeres til EU kan være forfalsket. EU har taget initiativ til at bekæmpe denne trussel mod både forbrugere og EU´s biavlere. Danmarks Biavlerforening deltager i det vigtige arbejde i EU-Kommissionens ekspertgrupper.
I foråret vedtog Europa-Parlamentet det nye honningdirektiv, som markerer et afgørende skridt i kampen mod forfalskning. Direktivet forpligter medlemslandene til at implementere de nye regler inden den 14. december 2025, hvorefter de træder i kraft senest den 14. juni 2026.
En af de mest markante ændringer er kravet om en mere præcis angivelse af honningens oprindelsesland. Denne bestemmelse skal sikre, at forbrugerne ikke længere vildledes til at tro, at de køber dansk honning, når produktet i virkeligheden er udenlandsk. Danmarks Biavlerforening har spillet en aktiv rolle i at fremme denne ændring, der styrker gennemsigtigheden og beskytter både forbrugere og danske biavlere.
Ekspertgrupper skal styrke kontrollen
Som led i det nye direktiv er der nedsat tre ekspertgrupper, der skal rådgive EU-Kommissionen om effektive kontrolmetoder mod honningforfalskning. Danmarks Biavlerforening er repræsenteret i én af grupperne med konsulent Ole Kilpinen.
Gruppernes arbejde fokuserer blandt andet på udviklingen af avancerede analysemetoder til at afsløre forfalsket honning. Dette er særligt relevant i lyset af EU-Kommissionens rapport fra sidste år, som indikerede, at op mod halvdelen af al importeret honning til EU kan være forfalsket. Også i Danmark blev der konstateret risiko for forfalskning i flere af de analyserede honninger.
Grupperne arbejder bl.a. med anbefalinger til opdatering af honningdirektivet i forhold til kvalitetsparametre, samt et nyt sporbarhedssystem, som skal ligge til grund for den nye mærkningsordning om oprindelsesland. Men de skal også arbejde med anbefalinger til, hvordan man bedst kan undersøge for forfalskning. I de senere år har der været mange diskussioner om hvilke metoder som er bedst til at opdage forfalskninger.
Danmarks Biavlerforening har som forening også været involveret i disse, fordi vi har oplevet situationer hvor biavlere fejlagtigt har fået afvist deres honning, på basis af mistanke om forfalskning. Udfordringen er at hvis metoderne ikke er baseret på tilstrækkeligt stort datagrundlag, risikerer man at honning der adskiller sig lidt fra normalen, kan risikere at blive mistænkt for at være forfalsket. Det handler altså både om at beskytte forbrugere (og biavlere) mod forfalskning, men samtidig sikre at biavlere ikke fejlagtigt anklages for snyd. Derfor vil EU gerne harmonisere tilgangen til netop den store udfordring om, hvilke analysemetoder der bør anvendes. Endelig skal ekspertgrupperne tage stilling til, hvorvidt og hvordan der bedst kan oprettes et EU-referencelaboratorium med ansvar for forfalskningsanalyser.
DNA-analyser og det koordinerede EU-arbejde
I debatten om bekæmpelse af honningforfalskning har DNA-analyser fået stor opmærksomhed. Danmarks Biavlerforening ser dog den største styrke i en fælles EU-indsats. Et effektivt kontrolsystem kræver koordination på tværs af medlemslandene og kan ikke håndteres af nationale myndigheder alene. Som interesseorganisation arbejder Danmarks Biavlerforening målrettet for, at alle tilgængelige muligheder undersøges, og at der etableres et robust kontrolsystem. Selvom kontrolopgaver ligger hos myndighederne, presser foreningen på for, at arbejdet prioriteres højt og baseres på de bedst mulige metoder. Det er vigtigt at slå fast at det er ikke vores opgave som forening at udføre kontrol, det er en myndighedsopgave.
Skrevet af: Rune Havgaard Sørensen