DEN VANSKELIGE VÆGE

FORBRÆNDINGEN

Et lys er simpelt, da det blot består af brændbar voks og en væge. Vægens opgave er at transportere den flydende voks til flammen. Varmen fra flammen smelter hele tiden voks, som via vægen transporteres op til flammen. Er der ikke balance mellem den hastighed, hvormed voksen smelter, transporteres og afbrændes, fungerer lyset ikke tilfredsstillende. Som regel består en væge af flettede bomuldstråde. Den flydende voks transporteres til flammen, hvor den går på gasform og afbrændes. I midten af lyset, hvor afbrændingen af vægens fine sodpartikler sker, når temperaturen op på 1200 grader. I spidsen af flammen kan temperaturen komme op på 1400 grader.

 

VÆGENS UDFORDRINGER

Et vokslys er ikke meget værd, hvis ikke det har den rigtige væge. Hvis voksen har mulighed for at smelte regelmæssigt og helt ud til randen af lyset, giver det den bedste forbrænding. Vægen må ikke sode ved afbrændingen, og må hverken være for stor eller for lille. Forkert vægestørrelse er hovedårsagen til, at et lys ikke brænder tilfredsstillende. Heldigvis findes der en norm for vægestørrelser, der gør det nemt at købe den rigtige størrelse, også i udlandet.

Når du skal lave dine vokslys, er det en god idé først at eksperimentere med at finde den rette vægestørrelse til netop dit lys. Du skal have styr på, hvilket fabrikat, der passer bedst til dit behov (væger af forskelligt fabrikat brænder forskelligt), og finde en væge af en god kvalitet (kvaliteten afhænger bl.a. af, hvordan vægen er fremstillet). Når du har fundet den rette størrelse, så køb rigeligt, så du ikke skal tænke over det næste gang.

 

VÆGENS TYPE OG KVALITET

Der findes to typer af væger, nemlig fladvæger og rundvæger. Til bivokslys er det vigtigt at bruge de flettede rundvæger, og som kan bruges til både rullede og støbte lys.

Vægen er flettet på en måde, hvor den danner et V. Vægen sættes, så V’et vender med spidsen nedad på det færdige lys. Om det reelt har en betydning, hvilken vej vægen vender, er usikkert, men da det står nævnt flere steder i litteraturen, må vi hellere gøre det, hvor vi kan – bare for en sikkerheds skyld!

Kvaliteten af en væge bestemmer vægens krumning og dermed forbrændingen og størrelsen af flammen. Spidsen af vægen skal bøje sig lidt og bevæge sig til kanten af flammen, for dermed at blive fodret optimalt med ilt og brænde helt væk. Hvis vægen blot befinder sig i midten af flammen, sker der en ufuldstændig forbrænding, og der dannes sod.

Vægestørrelsen er ikke i harmoni med vokslysets tykkelse, hvilket giver en dårlig forbrænding.

 

VÆGENS STØRRELSE

En for lille væge er ikke i stand til at optage alt det smeltede voks og transportere det til flammen. Resultatet er, at lyset kommer til at løbe. Er vokslyset for tykt i forhold til vægen, smelter al voksen ikke, og der dannes en vokspøl, hvori lyset drukner. Der skal vælges en større væge.

En for tyk væge resulterer i, at der ikke er nok voks til forbrændingen, og dermed begynder lyset at sode. Der skal vælges en mindre væge.

I tabellen ses anbefalinger til vægestørrelser til støbte lys.

Vægestørrelse i forhold til lysets diameter.