biavl.dk Medlemmer blivbiavler.dk Vi elsker honning Andre bi-sites

Hjælp os med at blive klogere på honning

12. juli 2024

I juli nummeret af Tidsskrift for Biavl har vi beskrevet resultaterne af det forgangne års undersøgelser omkring krystallisering af honning. Kort fortalt havde vi indsamlet en masse honningprøver, som vi satte til krystallisering ved konstant temperatur, efter at have målt bl.a. sukker, vand og ledningsevne. Prøverne blev fulgt over adskillige måneder for at se hvor længe de holdt sig flydende og om der var nogen sammenhæng med det vi havde målt på prøverne.

Resultaterne var meget interessante, fordi de viste at alle honninger med under 31,5% glukose holdt sig flydende stort set hele perioden. Så kan man producere en honning med så lav glukose, kan man godt sælge den som flydende honning.

Men det var så også spændende at der var en del honninger med højere glukoseindhold, som også holdt sig flydende længere tid, hvorimod andre krystalliserede hurtigt.

Det vil vi gerne undersøge nærmere. Derfor vil vi gerne gentage forsøget, samt udvide det en lille smule.

Det skal du gøre

  • Du skal indsende 1-3 honningprøver. De skal helst være så forskellige som muligt, høsttidspunkt, bigårde mm. Det er ikke så interessant med flere prøver høstet samtidig, i samme bigård.
  • Vi skal bruge mindst 200 gram af hver honningprøve.
  • Du tilmelder dig undersøgelsen, ved at tilmelde dig på vores laboratoriesystem
  • www.bilab.dk
  • Vælg prøvetype ”Honning” og ”Sukkeranalyse”.
  • Husk at skrive information om høsttidspunkt og evt hvad du tror bierne har trukket på.
  • Skriv ”Produktkvalitetsprojekt” under bemærkninger, så bliver du ikke opkrævet betaling for analyserne.

Det får du ud af at deltage

Vi undersøger i løbet af efteråret honningerne for vandindhold, glukose, fruktose, ledningsevne og pH. Desværre vil du først kunne få resultaterne, når dette er afsluttet. Du kan derfor ikke umiddelbart bruge det til at vurdere om din honning holder sig flydende.

Til gengæld kan du lære noget om hvordan din honning er sammensat, selvom det selvfølgelig varierer fra år til år. Og du er med til at sikre, at vi alle sammen kan blive klogere på hvordan vi kan producere flydende honning i Danmark.

 

Har du oplevet problemer med gærende honning?

Af og til finder vi honninger, som i varierende grad er begyndt at gære. Det gælder også selvom vandindholdet er under 20% som er kravet i honningbekendtgørelsen. Det er selvfølgelig et problem.

Vi tror det hænger noget sammen med hvordan honningerne er krystalliseret, men det kan også være fordi der er for mange gærceller i honningen fra start af.

Vi søger biavlere som vil hjælpe os til at kigge nærmere på denne udfordring. Hvis du har oplevet at din honning begynder at gære, må du meget gerne besvare et kort spørgeskema. Klik her for at besvare.

Så vil vi dels samle information sammen, men hvis det er muligt også bede udvalgte biavlere om at indsende prøver som vi kan kigge på, for at se om vi kan finde ud af hvor det går galt.

Forhåbentlig kan vi sammen blive klogere på hvordan vi kan undgå problemer med gæring.

 

Hvis du har spørgsmål til nogle af disse undersøgelser, er du altid velkommen til at kontakte os på mail Olek@biavl.dk

 


Skrevet af: Ole Kilpinen