biavl.dk Medlemmer blivbiavler.dk Vi elsker honning Andre bi-sites

Pressemeddelelse: Bisværme – et af naturens vidundere

Netop nu kan man opleve at få uventet besøg af flere tusinde bier. Det er en bisværm, og det er et fascinerende syn og et ægte tegn på godt vejr. Biavlere er klar til at hjælpe, hvis du får besøg af en bisværm.

Efter mange uger med køligt og regnfuldt vejr, hvor bifamilien har siddet i bistadet uden mulighed for at flyve ud, er det pludselig blevet fantastisk sommervejr. Det får antallet af bier i landets bifamilier til at vokse kraftigt og netop denne kombination kan få bifamilier til at sværme.

Bifamilierne formerer sig naturligt ved sværmning. Om sommeren når der er mange bier i stadet, kan bierne opfostre en ny dronning. Lige før hun kryber ud af cellen, forlader den gamle dronning stadet med ca. halvdelen af bierne.

De slår sig ned i en stor klase i et træ. Her vil sværmen sidde i lige fra nogle få timer til flere dage. Imens leder sværmens spejderbier efter et passende sted at flytte ind. De foretrækker hule træer, men fordi de er svære at finde, kan det også være en hulmur eller et tomt bistade.

En bisværm består af en dronning med mange tusinde arbejderbier. Når de kommer flyvende, kan det næsten ligne en mørk sky på himlen. Selv om en sværm kan virke farlig , er bierne i sværmen fredelige. De stikker meget sjældent, for inden de forlod bistadet, fyldte de honningmaven med honning, som en slags madpakke til turen.

”På tryg afstand kan man sagtens iagttage en bisværm mens de mange tusinde bier har travlt med at udvælge sig et nyt sted at bo. Det kan være en stor oplevelse at iagttage dette fænomen” siger Arne T. Henriksen, formand for Danmarks Biavlerforening.

Danmarks Biavlerforening har  et korps af flere hundrede biavlere, som er klar til at hente bisværme, der har slået sig ned i haver og lignende. Biavleren  tager bisværmen med hjem, og sikrer at den kommer i et nyt bistade. Korpset af biavlere findes på www.bisværm.dk.

”Biavlerne udfører en vigtig opgave, idet en bisværms chance for at overleve på egen hånd er meget lille. Dels på grund af den skadelige parasit varroa-miden, og dels på grund af manglen på egnede levesteder” siger Arne T. Henriksen.

Udsendt 1. juni 2021

 


< TILBAGE