Den gradvise genåbning af Danmark er gået biavlen forbi – naturen står nemlig ikke stille på grund af corona. Og netop nu har de danske biavlere travlt med at sørge for, at deres bifamilier sikrer bestøvningen af en række afgrøder.
Mens den uhyggelige coronavirus lukkede Danmark ned, vågnede bierne og blomsterne op til dåd. Biavlerne har derfor haft travlt med at gøre bifamilierne klar til at blive udstationeret til bestøvning i frugtplantager og en række af landbrugets afgrøder. Og netop nu summer bierne fra blomst til blomst, og er i gang med at sikre høsten af frugt, bær og frø.
Den 20. maj er det Biernes Dag, som er den internationale bi-dag. Biernes Dag er en fejring af bierne og deres store betydning for fødevareproduktionen.
Værdien af biernes og andre insekters bestøvning af afgrøder er blevet vurderet til mellem 421 og 690 mio. kr. i Danmark, og det er nok lavt sat, da det ser ud til, at insektbestøvning betyder mere for udbyttets størrelse, kvalitet og holdbarhed end hidtil antaget.
»Landmanden kan opnå betydelige fordele ved at leje bier hos en biavler. En afgrøde som hvidkløver er nærmest helt afhængig af biernes bestøvning, mens for eksempel raps giver øgede udbytter og en bedre kvalitet. Jordbær er indbegrebet af sommer, og hvis jordbærblomsterne er blevet bestøvet tilstrækkeligt, får vi flottere og sødere jordbær som samtidig har en længere holdbarhed. På den måde er det muligt at producere mere uden at skulle bruge ekstra gødning, pesticider eller udlede ekstra CO2,« siger Arne T. Henriksen, formand for Danmarks Biavlerforening.
Ny proteinkilde har gavn af bier
For tiden er der fokus på at kunne erstatte importeret proteinfoder i form af soja med lokalt dyrkede proteinafgrøder. En af de afgrøder, som kan være med til at erstatte den importerede soja, er hestebønner. Men hestebønner er ikke kun interessante i forhold til husdyrfoder. Der er en tendens til, at flere og flere danskere vælger at supplere eller helt at erstatte deres proteiner fra kød med protein fra planter. Forskere fra Københavns Universitet har netop udviklet en metode til fremstilling af proteinpulver fra hestebønne, som kan bruges i fødevareindustrien.
»Hestebønner er en af de afgrøder som kan give merudbytter og øget frøkvalitet, hvis de bliver tilstrækkeligt bestøvet af bier. Faktisk viser undersøgelser, at biernes bestøvning kan øge udbyttet med mellem 5 og 45 procent,« siger Arne T. Henriksen.
Så selvom samfundet kun gradvist er ved at åbne efter coronakrisen, så arbejder biavlerne og deres bifamilier på højtryk for at sikre årets høst af frugt, bær og frø.
Udsendt 19. maj 2020