Biernes vigtigste opgave er at bestøve blomster, og honningen er blot en ekstra gevinst. Det er noget af det, som man kan lære meget mere om på forårets begynderkurser i biavl.
Foråret venter lige om hjørnet, og de første forårsbebudere er begyndt at titte frem. Snart går det løs med biernes summen, når de flittigt bestøver blomsterne i haverne, på markerne og i naturen.
Foråret er også startskuddet for begynderkurser i biavl. Og i landets biavlerforeninger er man klar til at tage imod en ny årgang af biavlere. Mange vælger at springe ud som biavler ud fra et ønske om at være med til at sikre bestøvningen i lokalområdets haver, marker og i naturen.
»Behovet for bestøvning er stigende, og god bestøvning er lig med en mere bæredygtig produktion. Bierne sikrer nemlig at vores høst bliver endnu bedre, uden ekstra klimabelastning og uden ekstra miljøbelastning fra gødning og pesticider,« siger Arne T. Henriksen, formand for Danmarks Biavlerforening.
Spændende selvforsyning
Honning er et biprodukt fra biernes vigtige bestøvning af blomsterne. Samtidig er det også et biprodukt, som kan erstatte andre sødemidler i køkkenet. Men bistadet kan også levere pollen, bivoks og propolis fra bierne.
»Biernes produkter kan bruges til mange ting i husholdningen, f.eks. til brygning af honningøl og mjød. Men de kan også bruges til læbepomade, håndcreme, vokslys og voks til læderpleje. Og som biavler ved man hvor biernes produkter kommer fra, nemlig fra omgivelserne omkring sit hjem,« siger Arne T. Henriksen.
Lokale biavlerforeninger står klar
Landet over er de lokale biavlerforeninger klar til at slå dørene op for årets begynderkurser i biavl.
Kurserne indledes med teoriaftener, hvor kursisterne bl.a. lærer om biernes samfund, det nødvendige materiel til biavlen og om honningbehandling. På kurset får kursisterne indgående viden om biernes liv og om deres betydning for bestøvningen.
Når foråret rigtig har fået fat, er det tid til at kursisterne rykker ud i skolebigården. En skolebigård er det sted, hvor foreningen har opstillet nogle bistader. Her vil kursisterne lære at passe en bifamilie i praksis. Efter endt kursus er kursisterne klar til at anskaffe sig deres egen bifamilie.
På www.blivbiavler.dk kan du se en oversigt over begynderkurser i biavl.
25. februar 2022