Pressemeddelelse: Kvinder er da biavlere

For ti år siden var hver sjette biavler en kvinde. Andelen er siden steget stødt, og i dag er hver tredje ny biavler en kvinde. Det er særligt tanken om selvforsyning og det helt unikke indblik i biernes verden, som får kvinderne til at trække i bidragten.

 

Hvis cornapandemien har lært os noget, så er det at bage brød med surdej, dyrke haven og gå på opdagelse i den danske natur. Et stigende antal danskere har fået øjnene op for, at biavl er et Kinder-æg, som rummer aspekter af selvforsyning, aktiviteter for hele familien og ikke mindst enestående naturoplevelser. Det har særligt kvinderne fået øje for.

 

»I Danmarks Biavlerforening laver vi hvert femte år en undersøgelse af, hvem der er biavlere. Den seneste undersøgelse er fra 2016 og viste, at 23 procent af vores medlemmer var kvinder. Kigger vi tilbage til 2006, var kun godt ti procent af medlemmerne kvinder. Når vi så ser på de nye medlemmer i dag, så viser det sig, at hver tredje af årets nye medlemmer er en kvinde,« siger Arne T. Henriksen, formand for Danmarks Biavlerforening.

 

Der er flere årsager til, hvorfor man begynder på biavl. Blandt andet har de senere års fokus på insektlivets tilbagegang, og betydningen heraf, ført til en stigende bevidsthed om nødvendigheden af at hjælpe, bl.a. ved at så blomster til bierne og andre insekter.

Men der er helt klart også en stigende interesse for selv at producere en del af sine fødevarer, og på den måde have styr på, hvordan fødevarerne er produceret.

 

Mange anvendelsesmuligheder

I husholdningen kan honning fuldstændig erstatte sukker. Vil man være selvforsynende med honning skal der ikke så meget til, da en enkelt bifamilie kan give 30-50 kilo honning på et år. Og det kan sagtens passes ind i en lille parcelhushave.

 

»Honning og de øvrige produkter fra bierne er rene naturprodukter, og de er resultatet af biernes vigtige bestøvning af bl.a. landbrugsafgrøder. Og så er der uanede muligheder for at bruge produkterne i husholdningen. Du kan for eksempel bruge honning til at bage brød med og lave marmelade af. Og til aftensmaden kan du nyde en øl, som du selv har brygget på honning,« siger Arne T. Henriksen.

 

Biernes produkter kan også bruges til læbepomade, håndcreme, vokslys og voks til læderpleje.

Og som biavler ved du, hvor biernes produkter stammer fra, nemlig fra omgivelserne omkring dit hjem. Det er det, flere og flere danskere får øjnene op for – ikke mindst kvinderne.

Netop nu står landets biavlerforeninger klar til at slå dørene op for årets begynderkurser i biavl, så flere kan få mulighed for at få indblik i biernes forunderlige verden og deres produkter.

 

www.blivbiavler.dk kan du se en oversigt over begynderkurser i biavl.

 

Udsendt 19. marts 2021


< TILBAGE